Omlet ze szpinakiem
Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych.
Składniki:
- 100 g szpinaku
- łyżka masła
- 1 posiekana szalotka
- sól
- pieprz
- 4 jajka (oddzielić białko od żółtek)
1.Umyć szpinak. Odwirować nadmiar wody. Wrzucić szpinak do dużego garnka i zblanszować przez ok. 3 minuty, żeby zmiękł (wystarczy woda, która została na liściach).
2.Następnie odlać i wrzucić do wody z lodem, żeby nie stracił barwy. Wysuszyć w ściereczce i pokroić.
3.Rozgrzać połowę masła na patelni i przysmażyć szalotkę. Dodać szpinak, posolić i popieprzyć. Po rozgrzaniu zestawić z palnika.
3.Rozgrzać połowę masła na patelni i przysmażyć szalotkę. Dodać szpinak, posolić i popieprzyć. Po rozgrzaniu zestawić z palnika.
4.Wlać żółtka do metalowej miski i postawić ją nad lekko gotującą się wodą. Posolić, popieprzyć i mieszać, aż zgęstnieją. Odstawić.
5.Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy z żółtek.
6.Rozgrzać resztę masła na dużej patelni. Wlać jajka i smażyć, aż spód się zrumieni, a wierzch będzie jeszcze luźny, 3 – 5 minut. Posypać omlet szpinakiem, przewrócić na drugą stronę, smażyć do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz